sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Erilainen jouluhalko

Viime jouluna näin jossain ulkolaisessa sisustuslehdessä uskomattoman ihanan koristeidean. Lehdessä mökin kattoon oli kiinnitetty roikkumaan kuiva, käppyräinen puunoksa, johon oli ripustettu kauniita koristeita. Päätin, että ensi jouluna minullakin on oma risu katossa killumassa!

Kesällä alkoi oikeanlaisen karahkan metsästäminen, sillä enhän sentään kelpuuttaisi kotiini mitä tahansa kepakkoa. Lopulta sopiva käppyrä löytyi metsäpolulta Upinniemestä, ja auton takakontissa sen matka kohti koristeellisempaa elämää sai alkaa.


Ensimmäiseksi poistin irtoilevan kuorikerroksen oksan pinnasta. Tämän jälkeen oksa kuivatettiin kahdesti saunassa noin 80 asteen lämpötilassa, jotta se ei mätänisi tai homehtuisi, ja jotta mahdolliset ötökät kuolisivat. Katton porattiin reiät, joihin asennettiin huomaamattomat valkoiset koukut. Oksa roikkuu tavallisen kalastussiiman avulla koukuissa kiinni. Nopeasti katsottuna näyttää, kuin se leijuisi ihan itsekseen! Jos oksakortisteen laittaisi esimerkiksi ruokapöydän ylle, siimat voisivat olla pidemmät ja oksa roikkua alempana. Omani on ripustettu melko korkealle, jottei se häiritse kulkemista huoneessa.

Oksa on näyttävä koriste sellaisenaankin, mutta tunnelmaa on mukava ja helppo vaihdella ripustettavien koristeiden avulla. Itse ripustin omaan oksaani Ikeasta ostettuja huopapunatulkkuja. Selvityksen alla on, saisiko kattolanpun paikasta johdettua sähköt niin, että jouluksi saisin oksaan pienet, sievät valot. Korsteet voi ripustaa kauniilla nauhoilla tai kalastussiimalla. Kaunis nauha näyttää hyvältä myös oksan ympäri kieputettuna.
Itse en ole käsitellyt oksaa muulla tavoin, mutta halutessaan sen toki voisi maalata esimerkiksi spraymaalilla valkoiseksi, harmaammaksi tai vaikka kullanhohtoiseksi! Oksan voi myös päällystää nauhalla tai juuttinarulla, jolloin yleisvaikutelma on pehmeämpi. Omaa silmääni miellyttää eniten luonnon oma pinta ja väri. Vanhoissa karahkoissa on hienoja pintakuvioita, jotka tulevat esiin parhaiten sellaisenaan.

Oksan pinta on kauniin värinen ja kuvioitunut


Mikäli haluat omaankin kotiisi erilaisen jouluhalon, kerääthän oksan maasta, etkä revi eläviä puita! Maasta löytyneet kuivat karahkat sopivat tarkoitukseen parhaiten, eikä niiden kerääminen vahingoita ketään. Mitä kippuraisempi ja isompi karahka on, sitä näyttävämmän koristeen siitä saa! Muista kuivata oksa huolella, niin se säilyy hyvänä pitkään.

Jos vuokrasopimuksesi tai muut tekijät tekevät kattoon ripustamisen mahdottomaksi, käppyräinen oksa näyttää hienolta myös ruukkuun tai maljakkoon aseteltuna. Laita ruukun/maljakon pohjalle riittävästi koristehiekkaa tai -kiviä tukemaan oksaa. Myös ruukussa/maljakossa seisovaan oksaan voi ripustaa haluamiaan koristeita tai tunnelmaa luovan valosarjan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti