sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Homejuustopiiras

 

Homejuustopiiras

Ainekset

1pkt    Myllyn Paras ruis-perunataikinaa
1pkt    Valio Aura-sinihomejuustoa
 3/4dl   juustoraastetta, esim. voimakasta cheddaria
2dl       ruokakermaa
2kpl     kananmunia
oman maun mukaan basilikaa, karhunlaukkaa tai muita yrttimausteita

Sulata pohjataikina pakkauksen ohjeen mukaan. Voitele suuri piirakkavuoka. Painele taikina vuuan pohjalle ja reunoille. Ripottele pohjan päälle murennettu Aura-juusto. Raasta päälle juusto.
Sekoita kerma, kananmunat ja mausteet. Kaada tasaisesti juustojen päälle. Ravistele vuokaa varovasti, niin täytteet tasoittuvat.
Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 30min.

sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Annetaan kaikille joulu!


Joulu on ilon ja valon juhla. Sitä riemua ja lämpöä pitäisi jokaisen saada nauttia - kokoon katsomatta!

Kirkon Ulkomaanavun kautta on tänäkin jouluna mahdollista ostaa Toisenlaisia joululahjoja. Valikoimista löytyy todella edullisiakin vaihtoehtoja. Miten olisi koulutarvikkeet kehitysmaan lapselle 40 eurolla, tai Joulurauha, jonka saa vain parilla kympillä? 

kuva: www.toisenlainenlahja.fi


Auttamisen kohteita löytyy toki lähempääkin. Olisiko lahjoitus uudelle lastensairaalalle ehkä sinun tapasi levittää joulumieltä? Lahjoituksen voit käydä antamassa täällä.

Jos eläimet ovat lähellä sydäntäsi, paikallinen eläinsuojeluyhdistys ilahtuu varmasti jouluavusta. Esimerkiksi Helsingin Eläinsuojeluyhdistykseltä voi tilata edulliset joulukortit, ja ruoka- ja tarvikelahjoitukset ovat eläinsuojelutiloissa tärkeitä ympäri vuoden.

Ehkäpä tänä vuonna olisi aika tehdä edes yksi pieni hyvä teko, joka toisi joulun jollekin sitä oikeasti kaipaavalle.

sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Joulun taikaa Stockmannilla




Helsingin keskustan Stockmann-tavaratalon jouluosaston avajaiset ovat yksi varmoista joulun merkeistä. Argoshalliin rakennettu joulumaailma houkuttelee minua aina vaan uudestaan ja uudestaan. Tällä kertaa lähdin mukaan Joulun taikaa -foorumin käyttäjien järjestämille jouluttamistreffeille. Monille foorumilaisille Stockan joulutreffit ovat jo perinne, enkä yhtään ihmettele: aika meni kuin hujauksessa ja ensikertalaisenakin minulla oli tosi mukavaa näiden sydämellisten jouluihmisten seurassa.  Kiitos kaikille mukana olleille, olette kultaisia!






Mukaan Stockalta tarttui muutama yksinkertainen kuusenkoriste, pari yksityiskohtaa lahjapaketointiin, joulukuviopastaa (aivan syötävän suloinen tuote: pasta on muotoiltu lumihiutaleiksi, lumiukoiksi ja poroiksi!) ja pienet pikkujouluyllärit siskoille.




Joulu tulee joutuin, oletko sinä jo valmis?


Suklaatasting




Viimekerralla kirjoitin Ruokamessuista. Koska samaan postaukseen ei mahdu aina kaikki, jätin messuilta tarttuneen, minua eniten houkuttaneen idean suosiolla seuraavaan kertaan, ja tässä se nyt tulee:

Suklaatasting!

Messuilla vierailimme siskon kanssa Fazerin suklaakojulla, jossa järjestettiin ilmainen pikatasting. Maistettavana oli kolme erivahvuista Fazerin suklaakonvehtia. Maistatuksen ohessa saimme kuulla Fazerin Sinisen historiaa ja mielenkiintoisia yksityiskohtia suklaan valmistamisesta.

Tastingistä innostuneena päätin kokeilla sen järjestämistä kotioloissa. Tastingohjeen mukaan suositellaan käytettäväksi 5-6 erilaista suklaata. Itse testasin viidellä, joista neljä oli tummia suklaita ja yksi perinteinen Fazerin Sininen konvehti. Jostain syystä olen viime vuosina mieltynyt enemmän ja enemmän tumman suklaan makuun, vaikka kyllä minuun maitosuklaa ja erilaiset suklaatryffelitkin uppoavat paremmin kuin hyvin.



Suklaatasting aloitetaan aina miedoimmasta, tässä tapauksessa perinteisestä Fazerin Sinisestä maitosuklaasta. Asteittain siirrytään kohti tummempia, voimakkaampia makuja. Välissä suu kannattaa huuhtoa vesitilkalla, jolloin maut eivät pääse sekoittumaan keskenään. Tarkoituksena on maistella suklaiden makuvivahteita ja löytää kustakin suklaasta juuri sille tyypilliset maut. Suklaiden suutuntumakin on erilainen, kun maisteluun oikein keskittyy. 

Kotitekoinen suklaatasting oli oikein hauska kokemus, jota varmasti hyödynnän jatkossa vaikkapa tyttöjenillassa tai pikkujouluissa. Jatkoa ajatellen poimin kuitenkin mukaan enemmän erilaisia suklaita. Tumma suklaa on herkullista, mutta pienet prosenttierot tekevät maistelusta todella haastavaa eikä makuvivahteita ole näin amatöörinä kovin helppo tulkita ja erotella. Onneksi vaihtoehtoja on niin paljon, että tastingin voisi järjestää vaikka joka viikonloppu silti kyllästymättä! Ehkäpä jo tämän vuoden Puurojuhlassa nautitaan tästä uudesta, herkullisesta ohjelmanumerosta... 

Jos haluat itse järjestää tastingin, kannattaa vierailla Fazerin nettisivuilla, josta löytyvät kattavat ohjeet tastingin järjestämiseen. Tummaa suklaata karsastavienkaan ei kannata jättää kokeilematta, sillä tastingiin sopivat hyvin myös erilaiset maustetut maitosuklaat, kuten minttusuklaa, krokanttisuklaat tai tryffelityypiset suklaat. Lopuksi maistelun voi kruunata lasillisella kuohuvaa. Täydellistä!




sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Ruokamessut Helsingissä




Tänään vierailin Helsingin Messukeskuksessa Kirjamessuilla sekä niiden yhteyteen rakennetussa Viini, Ruoka & Hyvä Elämä -tapahtumassa. Koska olimme siskon kanssa hyvissä ajoin liikenteessä, vältimme onneksi pahimman ruuhkan. Ruokapuolelta tarttui mukaan yhtä jos toista jouluun ja sen odotukseen sopivaa herkkua!



Forsmanin vihreä luomutuotettu joulutee on ainakin minulle uusi - ja hyvinkin tervetullut - tuttavuus. Houkuttelevan tuoksuinen tyrniglögi on valmistettu tyrnimehusta sekä perinteisistä glögimausteista. En malta odottaa, että pääsen maistelemaan!


Eniten odottamani shoppailukohde oli englantilainen hillo- ja juustokoju Best of British, joka myy valehtelematta maailman parasta cheddarjuustoa! Sen kanssa passionhedelmätahna maistuu aivan taivaalliselta. Jospa tahnaa tällä kertaa saisi säästettyä ihan joulun juustopöytään asti... Suuri vääryys on, ettei näitä tuotteita myydä Suomen ruokakaupoissa. Onneksi kyseiseen puotiin törmää kuitenkin usein messuilla ja muissa yleisötapahtumissa. Ideoita ja infoa löytyy myös facebookista . Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan heidän tuotteitaan!

Illalla oli pakko maistella hiukan messutuliaisia. Aito englantilainen savucheddar saa makunsa tammipurun savusta, ja sopii täydellisesti yhteen suomalaisen tyrnihillokkeen kanssa. Jos tyrni tuntuu omaan suuhun liian happamalta, ranskalaisista St.Dalfourin hilloista löytyy useita miedompia makuja juustojen kanssa syötäväksi. Näitä hilloja saa myös ihan tavallisista ruokakaupoista kohtuuhintaan.



Aivan sattumalta asetuin eväineni sohvalle, kun TV5 esitti elokuvan Mutta mitä tapahtui Joulupukille?. Tästä alkaa siis myös televisiokanavien jouluelokuvasesonki, jippii! Elokuva (tai ehkä ennemminkin savujuuston hurmaava tuoksu) houkutteli sohvalle pari muutakin päivän aherruksesta uupunutta:



Seuraavassa postauksessa luvassa kokeilemisen arvoinen idea vaikkapa pikkujoulujen suunnitteluun! Siihen asti mukavaa joulun odotusta kaikille! Enää pari kuukautta.... :)

maanantai 21. lokakuuta 2013

Joulukorttitalkoot




Kylmä ja pimeä syksyinen ilta - mikä täydellinen joulukorttitalkoohetki! Tämän vuoden joulukortit on tehty yhteistyössä äidin askartelutarvikevarastojen ja muotoillun liimapuikon kanssa. Kupponen kuumaa glögiä siivitti ajatukset jouluun. Kiitos seurasta ja ideointiavusta rakkaille siskoille sekä tietysti ihanalle äidille!



Piparkakkukorteissa on käytetty 3D-tekniikkaa, eli päällimmäinen kuvio on tuotu ulos korttipohjasta 3D-askartelutarroilla. Vasemmanpuoleisen kortin taustalla on tekstipaperi ja käsintehtyä silkkipaperia. Keskimmäisen kortin kuviopaperin päällä on paperinen lasinalunen ja puinen piparitalokuvio.



Hassun Hauskat Joulupukit- ja Lumiukkoparaati -korteissa on käytetty hyväksi kuviollista askartelukartonkia ja valmiita tarranauhoja. Lumiukkoparaatin pyöreä kohokuvio on liitetty korttiin 3D-tarroilla.


Omat suosikkini syntyivät yksinkertaisista materiaaleista ja hillityistä väreistä. Lintukortissa on käytetty paperista lasinalusta ja puista lintukuviota, jotka on liimattu hillityn kuviopaperin päälle vaaleaan, hiukan hohtavapintaiseen korttipohjaan. Kuusikortin kuusi on huopaa, johon on liimattu muutama koristekivi kimmeltämään. Kortin pohja on hopean väristä kartonkia.


Perinteisen joulun kunniaksi tein yhden kortin ihan aidolla vanhan ajan tunnelmalla. Pohjalla kuviopaperi, päällä valmis valokuvatuloste, joka on kohotettu pohjasta 3D-askartelutarroilla. Näitä olisin halunnut tehdä lisääkin, sillä mielestäni kuvan tunnelma on aivan mahdottoman ihana!



Nyt vain odotellaan, että pääsee valitsemaan runoja ja pistämään joulutervehdykset postiin :)

sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Joulumuisteloita

"Kuta pienempi on itse,
sitä isompi joulu tulee."

- Tove Jansson 

Näinhän se on. Lapsena joulu oli the juhla, jota odotettiin jännityksen pienet perhoset vatsassa lepattaen. Piti muistaa olla kiltti, koska tontut kurkkii, ja kuka muka haluaisi risuja joululahjaksi? Joulukuu kesti vähintään ikuisuuden, joten suklaakalenteri saattoi vahingossa tyhjentyä etukäteen. Kun aatto vihdoin saapui, oli jännitys pienelle ihmiselle liian suuri. Ruoka ei maistunut, äidille piti kiukutella. Mummin ja ukin haudalle ei olisi halunnut lähteä, ja koko reissun ajan sai pelätä, että Joulupukki ehtii käydä ovella koputtelemassa, kun kukaan ei ole avaamassa.

Mikä suunnaton riemu koitti, kun lahjat olivat ilmestyneet kuusen alle lukituista ovista huolimatta. Siinä oli aitoa joulun taikaa!

Aikuisten joulu on erilainen. Odottavaa tunnelmaa on vaikeampi ylläpitää, ja aikakin tuntuu menevän eteenpäin valtavina harppauksina. Ruoka maistuu vähän turhankin hyvin, ja lahjojen tuloon voi luottaa tuhmakin. Lapsuuden joulun tunnelmaa on ehkä vaikea tavoittaa. Kiire tekee joulusta helposti suorittamista.

Joulu on minulle vuoden suurin juhla. Sitä valmistellaan ja suunnitellaan huolella, ajan kanssa. Oma tavoitteeni joululle onkin ollut selkeä jo monta vuotta: Haluan vanhan kunnon joulun mahaperhosineen ja pulkkamäkineen. Lapsuuden joulu oli suuri ja ihmeellinen, aito oikea Joulu!

kuva: SeasonsChristmas.com